Wino jest chętnie spożywane na całym świecie. Stanowi ono jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Faktem jest, że poszczególne wina różnie komponują się z potrawami. Panuje wiele zasad dotyczących serwowania wina. Czerwone wino stanowi doskonałe dopełnienie wielu dań, ale również ma korzystny wpływ na zdrowie. Zastanawiasz się, do jakich potraw pasuje czerwone wino?
Do czego pasuje czerwone wino?
Powszechnie wiadomo, że desery wymagają podania win słodkich, a dania na słono win wytrawnych. Wino czerwone doskonale komponuje się z różnymi daniami mięsnymi. Wytrawne podajemy do dziczyzny, wędlin, wszelkiego rodzaju pieczeni oraz do mięsa z kaczki i gęsi. Do cielęciny i innych delikatnych dań mięsnych pasują lekkie, młode wina czerwone, a także wina różowe. Czerwone wino również świetnie pasuje do serów. Do tych pikantnych i wyrazistych w smaku najlepiej podać wino wytrawne. Z kolei w przypadku tych łagodniejszych sprawdzi się wino półwytrawne, a nawet półsłodkie. Wina słodkie, czerwone pasują do licznych deserów. W szczególności do ciasteczek korzennych, pierników i dań z ciemną czekoladą. Do białego mięsa, ryb i owoców morza z reguły podaje się wino białe, jednak często łamie się tą zasadę, ponieważ doskonale pasuje również lekkie i młode wino czerwone. W wielu krajach śródziemnomorskich do ryb i owoców morza od lat podaje się wina czerwone, bo akurat takie się robi w wybranych regionach. W ten sposób podkreśla się rolę lokalnych produktów. Niezależnie od opinii autorytetów i wszelkich reguł, warto pamiętać, że przy wyborze wina liczą się również nasze osobiste preferencje.
Jak serwować czerwone wino?
Picie wina wydaje się na pierwszy rzut oka banalną czynnością. Jeśli jednak chcemy w pełni docenić walory smakowe tego trunku, to warto zwrócić uwagę na to jak je serwujemy. Wina czerwone należy podawać w temperaturze między 16 a 20 st. C. Należy je podawać wyłącznie w przeźroczystych kieliszkach z białego, najlepiej gładkiego szkła. Kieliszki powinny być również niższe od tych do wina białego i cechować się szeroką czaszą. Ogólna zasada odpowiedniego częstowania gości winem nakazuje zaczynać od gości po naszej prawej stronie. Aby podczas nalewania nie zaplamić obrusu lub ubrania warto jest trzymać serwetkę przy szyjce butelki. Nigdy nie powinniśmy też nalewać wina po same brzegi. Wino młode można otworzyć na chwilę przed podaniem, ale wino, które ma już parę lat najlepiej otwierać nawet na kilka godzin przed serwowaniem. Bardzo istotne jest również przechowywanie win. Butelki najlepiej trzymać w ciemnych i przewiewnych pomieszczeniach, w których panuje stała i nie za wysoka temperatura.
More Stories
Umowa z firmą budowlaną
Przeciski pod rzekami – zasadność i koszt
Jak dobierać drukarki etykiet do małego biznesu?